kůň Fred, co s tím, když je lidem kůň na obtíž???



Včera (19.7.2017) od nás odcestoval Fred, holštýnský kůň.

Přibyl k nám 30.6.2017, po ročním pobytu téměř stále v boxu, po (sponzorované) operaci bodcové kosti a úrazu na mezikosťáku, s celkovými problémy pohybového aparátu včetně kopyt a zcela "opadlý".

Do tohoto stavu se dostal, když byl z pastvin a stavu vztahu s jedním pánem, zakoupen (majitelem Veronika Froňková, JK Agira, která ho poslala dočasně k nám po onom roce+ v boxu) do provozu bez vztahů a změnil se mu režim na boxové ustájení s prací na jízdárně pod měnícími se klienty v konvenčních podmínkách. (Toto jsem blíže zjistila ex post, kdy se mi ozvali původní majitelé a také ustajovatelé.)

Přes pár šrámů se brzy zapojil do stáda a stále jen chodil a chodil (nejčastěji se odpojil od stáda do koridoru a dal si ho několikrát dokola), patrně věděl, co má dělat :), ovšem tím ještě o trochu víc "opadl".
Velmi opatrně jsme ho začali krmit, protože ten rok v boxu byl jen o senu a řepných řízcích. Pomalu jsme přidávali po malém množství oves, slunečnici, konopné a lněné semínko, karob, kurkumu, trochu vojtěšky, bylinky.
S tímto navrženým a realizovaným krmením nastal problém - s majitelkou Veronika Froňková, která sem Freda přivezla, protože požadovala, abych koně krmila zejména z úsporných důvodů jen ječmenem, což jsem odmítla - vzhledem k jeho celkovému stavu a aktivitám. A to i za předpokladu, že navržené a krmené "jádro" uhradím ze svých zdrojů.



Velmi jsem se těšila na to, že se budu realizovat jeho celkovou rehabilitaci (těla i ducha :) ), pro což jsem se domnívala, že k nám byl přivezen. Je to totiž fajn kůň, který přes všechna příkoří neslučitelná s biologickými a mentálními potřebami koní, zůstal vlídný, milý, spolupracující i hrdý a svébytný, ale prozatím jsme s ním nic nedělali - jen ho nechali navazovat vztahy a volně se pohybovat, což bylo původně domluveno v plánu ponechat tak cca 1 měsíc.

4.7.2017 nastala změna, k datu aktuální majitelka Veronika Froňková mě požádala, abych se věnovala zájemcům o koupi Freda a vydala jim sedlo k vyzkoušení! Fred byl totiž nabídnut k prodeji v inzerci, se starými fotkami z parkuru.
Rodina, která se na Freda přijela podívat, byla velmi seriózní. Paní s pastevkem, pro kterou měl kůň být, konstatovala doslova,
že "není prase, aby na koně v tomto stavu sedala".

Stav: Problematická kopyta, následky úrazů, přikleklé přední, opadlá kosterní svalovina, chybný pohybový stereotyp, problémy se srstí, bez energie i elánu (logicky), s lehkými biochemickými následky předchozí nedostatečné výživy, v psychické nejistotě a neukotvení. Fred se zdál dost silný a s chutí se aktivně zapojit, aby se ze své situace dostal. Tu vnitřní "sílu", o které píšu, jde poznat z reakce koní při zapojování do stáda - o Freda se přes jeho stav aktivně zajímali koně v hierarchii výše postavení.

Po týdnu pobytu zde jsme iniciovali odběr krve na screening a podvázání sarkoidu na vnitřním stehně s odkazem na další péči, provedla dr. Bezděková.

12.7.2017 nám bylo oznámeno, že Fred má nového majitele, který převzal celkový management, včetně ošetření kopyt, která naboso po oznámení změny majitele následně provedl sem na farmu Zeusov pozvaný podkovář.

Vzhledem k okolnostem jsem se dohodla s novou majitelkou, že její "pobyt" zde a ustájení Freda do konce měsíce ukončíme,
a to pro nekompatibilitu v názorech na celostní rehabilitaci koní a proto, že Fred, dle sdělení aktuální majitelky, má být tváří jejího nového projektu rehabilitace koní masážemi, realizovaného na naší farmě.
Neshodly jsme se v názorech, kde je hranice potřeba koně versus tvář projektu, jakož v tom, co je celostní přístup a navíc, kde jsou osobní mantinely mezi majitelem areálu a majitelem koně.
Mám za to, že kůň v tomto stavu potřebuje hlavně psychickou podporu člověka i stáda, pevné vazby, holistický přístup a to vše za účelem umožnění komplexní rehabilitace těla i psychiky. Hodně důležité je ukotvení a získání dlouhodobé jistoty, kam patří.

Dnes, kdy jsme odjeli s dětmi pryč, jsem dostala sms od nové majitelky, že koně právě odvedla z našeho ustájení.
Je mi líto, že jsem se s Fredem nemohla rozloučit.

Fred má u nás velký fanklub, pokud by se nová majitelka ocitla v situaci, že by Freda chtěla prodat, čeká tu na něho
rodina s dětmi, kde by byl rodinným koněm a dostal by čas i lásku a potřebnou péči. Na druhou stranu doufám, že oboje dostane u nového majitele - ale nechávám otevřená vrátka - pro případ, že by Fred hledal milující rodinu, která mu pomůže dát se do kupy a zůstat dlouhodobě v psychické a fyzické pohodě ve vyrovnaných a stabilních podmínkách.

Fredovo číslo pro identifikaci: DE421000348501, narozen 8.7.2000






Z předchozího pastevního ustájení, tedy před prodejem koně "do provozu", nám přišly ex post fotky Freda.
Pokud už koně musíte prodat, přemýšlejte a ověřujte si.
Pokud se učíte jezdit někde v jezdecké stáji, kde koně žijí v režimu box - jízdárna (žádný výběh, pastvina, společnost ve stádě jiných koní mimo dobu práce s člověkem), zkuste popřemýšlet o naplnění biologických a mentálních potřeb koní.
Zda to nejde s koňmi dělat taky nějak jinak....