Koňské stádo jako firma

Pozorovat stádo koní – to je vždy úžasný zážitek a pokaždé ho můžeme vnímat nebo pojmout jinak.
Aneb o managerech bez leadera a o vedoucích bez podřízených.
 

Dovolte mi představit jejich „firmu“...

Zeus, předseda akciové společnosti a ideový i místně zkušený šéf sem-tam na odpočinku. K činnosti ho proberou zejména ženský nebo zajímavý výlet ven z centrály, kdy se zbaví zbytků odpovědnosti.
 
Ferda, výkonný ředitel, zatím s téměř nulovou orientací ve firemním i místním terénu, ale s velkými a výraznými reakcemi směrem k druhým. Do pozice se dostal zejména díky finanční ředitelce. Nerad opouští sídlo firmy, co kdyby přehlédl nějaké pletichy mezi zaměstnanci?
 
Koudy, provozní ředitel s vlastními nápady nejasné etologie. Občas překope i dispozice kanceláří, čímž udržuje kolegy v permanentním pozoru, co si zase vymyslí.
 
Enie, finanční ředitelka a současně šéfka odboru i odporu péče o zaměstnance. Její místní zkušenosti jsou obrovské a zadarmo nedá ani krok. Prostě správná účetní herdek-baba. Preferuje výkonného ředitele, ale moc ráda si od jeho pozorností odpočine únikem k čemukoliv jinému.
 
Sheyla, marketing direktor, který neví zcela přesně, co se prodává, ale unese to noblesou, 
a současně tisková mluvčí firmy. Moc toho nepoví, ale vypadá u toho úžasně.
 
Orin, šéf úržby (zejména samic bez dozoru) a koordinátor provozu v době bez zakázek. Má na starosti i interní audity, což je tak trochu tajné a jen ti, kterým podléhá, vědí, že jim podléhá.
 
Lilinka, vedoucí recepce, aktivní průzkumník trhu a nákupčí v jedné osobě. Pokud kdokoli cokoli „má“, důkladně to prozkoumá. Občas se snaží neúspěšně převzít vedení, zejména po noci strávené s některým z ředitelů.
 
Sany, personalistka a současně vedoucí krizového řízení v okamžicích, kdy všichni spí na vavřínech. Pokud se nikdo nehýbe, Sany uchopí bobkový list a jde středem i příkladem, čímž strhne i ostatní.
 

Situace:

Předseda akciové společnosti Zeus, výkonný ředitel Ferda a finanční ředitelka Enie společně odcházejí. Co odcházejí, jsou odváděni ze svého jobu lidmi. Všichni tři řehtají jako o život. 
 
Firma je bez dozoru! Co se tam asi stane? Kdo na to dohlédne? Jde zejména o vnitropodnikové vztahy..., protože provoz běží i bez nich. 
 
Páni ředitelé Zeus a Ferda nervózně pobíhají a na dálku si sdělují své obavy. 
 
Finanční ředitelka přehodnotila situaci a v klidu obědvá, během pedikúry.
 
Pro zbytek osazenstva firmy na jiném místě přichází člověk. 
 
Je potřeba přejít koridorem, přesunout se. Členové firmy jsou ve zmatku, chybí kapitán pro jednoznačné velení. 
„Jdi ty!“. „Ne, já nejdu, ať jde on/a!“. 
Provozní ředitel Koudy dostává na krk od člověka mikinu, Koudy to přijímá a člověk vede (mikina zkrátila čas potřebný pro ujasnění hierarchie) pomocí jednoho koně všechny. V úzkém místě koridoru se kůň a člověk nevejdou, proto jde vedoucí Mikina („) dolů - a firma se zastaví. 
 
Vedený není veden, co bez mikiny má dělat? 
 
Po chvíli je členstvo firmy po kupě, v celku, a vyhodnocují se - vztahy. Jak jinak!
 
Hana Zeus, farma Zeusov. 2015