Colliander - Kůň, který dostal druhou šanci

Dnes k nám dočasně, na přiměřenou rekonvalescenci a rehabilitaci, přibyl nový kůň. Přijel z Koňské záchytky, která se stará o týrané a zanedbané koně. Jmenuje se Colliander, je mu 6 let, nyní je už valach a jeho příběh je velmi silný...
 
Před několika lety se mu stal úraz, jehož příčinu ani mechanismus neznáme. Důsledkem úrazu je jeho kyčel dislokovaná a patrně prodělal i nějaké další zlomeniny související s pánví. Jeho život po úraze byl dle sdělení Koňské záchytky následující: kůň byl zavřený sám v nějaké boudě, špatně krmen a jediný pohyb, který měl, následoval poté, co se mu podařilo občas utéct. 
 
Se zraněním si poradil po svém a žije, i když jeho tělo a pohyb nevypadají bezchybně. Do Koňské záchytky přišel jako hřebec, ale nyní je už vykastrován. Jeho otcem byl Catango Z a být Colliander „v pořádku“, jistě by se mu hodně podobal.
Z Koňské záchytky k nám dočasně přišel hlavně proto, že aby se mohl pohybovat po pastvinách. Po konzultaci s veterinářem víme, že správným a cíleným pohybem a další potřebnou péčí, se jeho stav může srovnat a může být třeba pastevním kamarádem pro koně i lidi.
 
Jeho povaha, přes strašný úraz, zanedbání péče, jakož poúrazové léčby a i pobyt na „samotce“, je vlídná a jeho vztah k lidem nyní již důvěřivý. Neuvěřitelné! Nikdy z něj už nebude sportovec nebo pracovní kůň v lese. Ale díky tomu, s čím si dokázal poradit a jak, může být dobrým příkladem a motivací třeba pro člověka po/při nemoci, kamarádem dětem, které se seznamují s koňským světem nebo parťákem člověku, který sám nějaký těžký úraz utrpěl a má vlastní problém se zařazením do lidského kolektivu.
 
U nás se bude volně pohybovat po pastvinách a budeme mu pomáhat s cílenou pohybovou rehabilitací tak, aby se co možná nejlépe osvalil a aby mu vybudovaný svalový korzet pomohl se zborceným kloubním aparátem. Ideálním léčebným pohybem pro něj je i chození krokem z kopce do kopce, k čemuž zdejší krajina přímo vybízí. Našel-li by se někdo, kdo by se zapojil do „rehabilitačního týmu“ jakýmkoliv druhem pomoci, bude vítán.
 

MVDr. Pavel Jeřábek: Zpráva o zdravotním stavu zvířete

Zvíře: kůň, COLLIANDER, ČT , vyběl. tmavý hnědák, narozen 27.4.2008, registrační číslo 59/978, valach
Dne 14.3.2013 jsem byl přizván k výše uvedenému zvířeti do stáje Kochánov.
Zvíře bylo značně neklidné, i když byl kůň oddělen, byl velmi agresivní vůči ostatním koním v okolí. Při předvedení na dvoře byl agresivní i vůči psům. Kůň byl velice obtížně ovladatelný, zjevně nebyl zvyklý na jakoukoliv manipulaci a komunikaci s člověkem. Po zběžném vyšetření, které bylo provedeno vzhledem k jeho špatné ovladatelnosti a agresivitě, jsme se domluvili s paní Kazdovou na druhý den na sedaci koně.
Zběžné klin. vyš.: kůň byl v horším výživném stavu, srst matná, dlouhodobě neošetřovaná, sliznice a trias vzhledem k jeho chování jsem nevyšetřil. Pohyb zvířete silně ovlivněn po starém úrazu v oblasti pánve. Rohovina kopyt dlouhodobě neošetřena, patologicky přerostlá, hlavně na pánev. končetinách podle nefyziologického postoje a chůzi kvůli starému poranění v oblasti pánve.
Dne 15.3.2013 byl kůň sedován, provedena kastrace, korektura rohoviny kopyt všech končetin. Dále byla provedena abraze exssuper. dent. (úprava nefyziol. přerostlého chrupu), který ho omezoval v příjmu potravy a zraňoval mu sliznici dutiny ústní.
21.3.2013 jsem byl ve stáji vakcinovat jiné koně i výše uvedeného. Chování zvířete a manipulace s ním byla diametrálně odlišná k lepšímu od návštěvy před týdnem.
16.4.2013 byl kůň revakcinován. Výživný stav se zlepšil.Srst lesklá, přiléhavá, sliznice růžové, dýchání bez přidatných šelestů, struktury oka beze změn. Trias v normě. Chování ve stádě i vůči lidem klidné, zvíře spolupracuje. Pohyb pánevních končetin vzhledem k jeho starému úrazu se také znatelně zlepšil. Díky každodenní péči a tvrdé práci s tímto koněm ve stáji Kochánov se toto zvíře velice rychle "srovnalo" a má možnost se zařadit mezi ostatní koně. Tím pádem má i šanci na plnohodnotný život kdekoliv na pastvinách i po několika letech strávených v nevyhovujících podmínkách.
17.4.2013, ve Velkém Meziříčí , MVDr. Pavel Jeřábek, tel. 602563535
 

Colliander

 
Koncem srpna byl Colliander po 4 měsíčním pobytu na farmě Zeusov odvezen zpět do Koňské záchytky.